Μήνυμα Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου

ΤΕΛΩΝΗΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΣ
Με τη χάρη του Θεού εισήλθαμε στην ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου. Την πρώτη Κυριακή ακούσαμε στη Θεία Λειτουργία να αρχίζει η ευαγγελική περικοπή με τη φράση: «Ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι» (Λουκ. ιη΄ 10). Δυο άνθρωποι ανέβηκαν στην εκκλησία να προσευχηθούν.
Καλούμαστε κι εμείς εισερχόμενοι στο Τριώδιο να ανεβούμε σε μία νέα περίοδο, σε μία πνευματική περίοδο, για να προσευχηθούμε, όπως εκείνοι οι δύο άνθρωποι, να αγωνιστούμε και στο τέλος της περιόδου αυτής να κατεβούμε δεδικαιωμένοι, όπως κατέβηκε ο ένας από τους δύο αυτούς ανθρώπους.
Άραγε, όταν κατεβούμε από αυτήν την περίοδο, θα βγούμε καλύτεροι ή χειρότεροι; Μήπως μιμούμενοι τον Φαρισαίο θα σκεφτούμε για τον εαυτό μας ότι είμαστε καλοί και άγιοι; Μήπως κατακρίνουμε τους συνανθρώπους μας με τη σκέψη ότι οι άλλοι αμαρτάνουν, ενώ εμείς κάνουμε πάντα το σωστό; Αν το κάνουμε αυτό, τότε στο τέλος του Τριωδίου, την ημέρα του Πάσχα, όχι μόνο δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτα, αλλά θα είμαστε και χειρότεροι από ό,τι ήμασταν.
Ας μιμηθούμε όμως τη στάση του Τελώνη. Ας μην κοιτάμε τον διπλανό μας, ας κοιτάξουμε μέσα μας. Να δούμε επιτέλους τον βούρκο που υπάρχει στην καρδιά μας, για να σταματήσουμε τα λόγια και να λέμε μόνο έναν λόγο: «Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ».
Ο χρόνος της ζωής μας είναι λίγος. Ίσως, την ώρα που θα φύγουμε, δεν προλάβουμε ούτε μία φορά να πούμε αυτόν τον λόγο. Η Εκκλησία, μας τα υπενθυμίζει όλα αυτά και έχει τοποθετήσει αυτήν την ευαγγελική περικοπή στην αρχή του Τριωδίου, για να μας πει: «Θέλετε ο Θεός να ακούει τις προσευχές σας; Μιμηθείτε τον Τελώνη, όχι στις αμαρτίες του, αλλά στη μετάνοιά του».
Θέλετε να βγείτε από το Τριώδιο πιο πνευματικοί άνθρωποι; Θέλετε να σας ακούει ο Θεός και να σας αγαπάει; Μιμηθείτε τη μετάνοια του Τελώνη.
Ας σκύψουμε ο καθένας μέσα στην καρδιά του και ας προσπαθήσουμε να λέμε όσο πιο πολύ μπορούμε: «Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ», «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με».