ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Αρχιτεκτονική

Το κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής αποτελείται κυρίως από ένα πενταγωνικό κτίσμα, έχοντας ως προεκτάσεις στην ανατολική του πλευρά δύο πύργους. Η είσοδος κοσμείται από μεγαλοπρεπή πύλη. Μοιάζει με κάστρο σύμφωνα με το αθωνίτικο τυπικό.

Δεξιά της εισόδου στο ισόγειο της βόρειας πτέρυγας, βρίσκεται η Τράπεζα της Μονής. Στα αριστερά της εισόδου, βρίσκεται το Σκευοφυλάκιο – Μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται κειμήλια της Ιεράς Μονής.  Νοτιοανατολικά του μοναστηριακού συγκροτήματος βρίσκεται το Κωδωνοστάσιο και ακριβώς μπροστά η Φιάλη Αγιασμού, που ανηγέρθη το έτος 2004.

Καθολικό

Στο μέσον του συγκροτήματος δεσπόζει επιβλητικά το Καθολικό (ιερός ναός), που είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο οικοδόμημα κτισμένο με πέτρα. Όπως μαρτυρεί επιγραφή στο εσωτερικό του, ανεκαινίσθη το έτος 1633 μ.Χ. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι μονόκλιτη ξυλόστεγη Βασιλική άνευ τρούλου και ακολουθεί τη μοναστηριακή διάταξη με Νάρθηκα, Λιτή, Κυρίως Ναό και Ιερό Βήμα.

Πολύ πλούσιες είναι οι παραστάσεις των τοιχογραφιών του ναού. Παρουσιάζονται σε φυσικές διαστάσεις ολόσωμες μορφές Οσίων, παριστάνονται μαρτύρια Αγίων, εικόνες από τη ζωή του Χριστού και της Παναγίας, ενώ μία ολόκληρη πλευρά της Λιτής απεικονίζει παράσταση της Κρίσεως. Είναι Κρητικής τέχνης και έχουν φιλοτεχνηθεί από τους αγιογράφους «Γεώργιο και Ιωάννη τον ιερέα και πρωτομάστορα».

Πολύ αξιόλογο θεωρείται και το τέμπλο του Καθολικού. Κατασκευάστηκε το έτος 1795 μ.Χ. και διανθίζεται με πολλές παραστάσεις εμπνευσμένες από την Παλαιά Διαθήκη και με θέματα από το φυτικό και ζωικό βασίλειο.

Η διακοσμημένη οροφή του Κυρίως Ναού, που θυμίζει Μακεδονικό αρχοντικό, σε συνδυασμό με το ελάχιστο φως, δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα και οπωσδήποτε παρακινεί τους πιστούς σε προσευχή.

Βιβλιοθήκη

Στη βορειοανατολική πλευρά του συγκροτήματος υψώνεται επιβλητικά υψηλός πύργος, ο οποίος στεγάζει τη Βιβλιοθήκη της Μονής. Περιέχει άνω των είκοσι χιλιάδων τόμους και περιλαμβάνει βιβλία θεολογικά, ιστορικά, επιστημονικά, ξενόγλωσσα κ.ά. Περιορίζεται μόνο για τις ανάγκες του Μοναστηριού. Δεν είναι δανειστική.