Ημερολόγιο 2024

Η Τράπεζα της Μονής είναι ο χώρος στον οποίο προσέρχονται οι μοναχοί για να γευματίσουν κατά τις καθορισμένες στιγμές της ημέρας. Η υλική τροφή, η οποία χρειάζεται για τις σωματικές ανάγκες του ανθρώπου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ιερών Ακολουθιών. Μετά την Ακολουθία, οι πατέρες εξέρχονται του Ναού και πηγαίνουν στην Τράπεζα, η οποία είναι μια συνέχεια της όλης τελετουργίας. 

Στον ιερό αυτό χώρο, στην Τράπεζα της Μονής, θα θέλαμε φέτος να αφιερώσουμε το ετήσιο Ημερολόγιο του 2024. Στα φύλλα του ημερολογίου εστιάζουμε κυρίως στις τοιχογραφίες, έργο του σπουδαίου αγιογράφου Δημητρίου Σουλοβίκα εκ Κατερίνης, οι οποίες δεσπόζουν και διακοσμούν τον ιερό αυτό τόπο. Η θεματολογία των τοιχογραφιών έχει δυο σημεία αναφοράς. Το ένα είναι κάποιες παραστάσεις με θέματα που αφορούν την τροφή, όπως η Φιλοξενία του Αβραάμ, ο Μυστικός Δείπνος, ο χορτασμός των πεντακισχιλίων, το Μάννα κ.ά., και το δεύτερο είναι μορφές μεγάλων Οσίων ασκητών. 

Βλέποντας κανείς τις αγιογραφικές παραστάσεις με τις τροφές, αισθάνεται μια παρηγοριά εξ αιτίας της φυσικής ανάγκης του σώματος. Παρατηρώντας όμως και τις ασκητικές μορφές των Οσίων, αναλογίζεται τον αγώνα που πρέπει να συνεχίσει στη ζωή του, φροντίζοντας να μην παρασύρεται από τίποτα υλικό, ιδιαίτερα από τον πόλεμο της γαστέρας, ο οποίος είναι ο πιο επικίνδυνος στην πνευματική πορεία. 

Τιμή 5€

Ημερολόγιο 2024

Ευχόμαστε το νέο έτος 2024  που ξεπροβάλλει να το ευλογήσει  ο Άγιος Τριαδικός Θεός,  ώστε να γίνουμε πιο συνετοί και πιο δυνατοί πνευματικά, για να συνεχίζουμε  απρόσκοπτα την πνευματική μας πορεία. Σκοπός μας είναι  η πίστη και η αγάπη προς τον Θεό και την τελική σωτηρία μας.