Σύναξη νέων γονέων 6 Δεκεμβρίου 2021

Previous
Next

Tην Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή σύναξη νέων γονέων. Με πολύ χαρά, έστω και διαδικτυακά, συναντήθηκαν και πάλι πολλά νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, ανταλλάσσοντας χαιρετισμούς και αναπολώντας την τελευταία τους συνάντηση στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού.

Με την ευκαιρία της εορτής του αγίου Νικολάου, και το γεγονός ότι η μνήμη του είναι παγκόσμια, ο πατήρ Νικάνωρ μίλησε για τον Άγιο, ερμηνεύοντας το απολυτίκιό του «Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου…».

Είπε μεταξύ των άλλων, πως για να είναι ένας άνθρωπος υγιείς χρειάζεται να έχει κυρίως ψυχική υγεία, και την οποία έχουμε, όταν είναι σωστή η σχέση μας με τον Θεό, με τον συνάνθρωπό μας και με τον εαυτό μας.

Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά τα είχε ο άγιος Νικόλαος, αφού, όπως μας λέει το απολυτίκιό του, είχε μεγάλη πίστη στο Θεό. Άρα, ήταν σωστή η σχέση του με τον Θεό, και για εμάς είναι κανόνας πίστεως, δηλαδή, είναι το μέτρο για να συγκρίνουμε την πίστη μας με την δική του πίστη προς τον Θεό. 

Όσον αφορά τις σχέσεις του Αγίου με τον συνάνθρωπό του, ο άγιος Νικόλαος ήταν εικόνα πραότητος, δηλαδή ήταν πρότυπο αγάπης για όλους μας, συμπόνιας, δικαιοσύνης, γαλήνης και ηρεμίας.

Και, τέλος, για τη σχέση του με τον εαυτό του, ήταν εγκρατείας διδάσκαλος, είχε αυτοέλεγχο και αποτελεί για εμάς  πρότυπο της εγκράτειας.

Ακολούθησε συζήτηση με απορίες που είχαν οι γονείς αλλά και τα παιδιά, τις οποίες απηύθυναν προς τον πατέρα Νικάνορα.

Παραθέτουμε το ηχητικό της ομιλίας.