Προσκύνημα Καππαδοκία – Κωνσταντινούπολη 26.2-2.3.2024

Περατώθηκε με κάθε επιτυχία η προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου στην Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη, από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου μέχρι το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Το προσκύνημα, το οποίο είχε αφετηρία την αγιοτόκο Καππαδοκία, ήταν πολύ συγκινητικό, αφού ο όμιλος των προσκυνητών είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους τόπους όπου έζησαν και έδρασαν μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος, ο άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης και πολλοί άλλοι. Καισάρεια, Προκόπι, Νεάπολη, Μαλακοπή, Καρβάλη και πολλές άλλες σπουδαίες πόλεις, όπου άκμαζε ο Ελληνισμός στα βυζαντινά χρόνια, διατηρούν μέχρι και σήμερα βυζαντινούς ναούς, μοναστήρια και αναρίθμητα σπουδαία εικονογραφημένα ασκητήρια στους περίφημους λαξευμένους βράχους της περιοχής.

Το προσκύνημα συνεχίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πρώτος προορισμός η Αγιά Σοφιά που, παρόλες τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της μετατροπής της σε τζαμί, σου μεταδίδει αμέσως την αίγλη του Βυζαντίου. Άλλοι σημαντικοί σταθμοί του προσκυνήματος στην Πόλη ήταν πρώτα η Μονή Αγίας Τριάδος στη νήσο της Χάλκης, όπου και η, εδώ και πενήντα τρία έτη, κλειστή Θεολογική Σχολή. Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή, η Μονή των Βλαχερνών και τέλος το Φανάρι, όπου και το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκεί είχαμε την μεγάλη τιμή και ευλογία να μας υποδεχθεί η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος καλωσορίζοντας τον όμιλο των προσκυνητών απηύθυνε σε όλους λόγους πατρικής αγάπης και έδωσε σε καθένα προσωπικά την ευχή του.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι σταθμοί του προσκυνήματος στην Καππαδοκία-Κωνσταντινούπολη καταγράφηκαν από την κάμερα του εκκλησιαστικού τηλεοπτικού σταθμού 4Ε και εν καιρώ θα προβληθούν, ώστε να γίνουν και πολλοί άλλοι πιστοί μέτοχοι αυτών των πνευματικών  εμπειριών.