Ομιλία Καθηγουμένου στον Κατανυκτικό της Συγχωρήσεως στη Σιάτιστα 26.2.2023

Tην Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου 2023 ο Καθηγούμενος της Μονής μας Αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, συμμετείχε στον Αρχιερατικό Κατανυκτικό Εσπερινό της Συγχωρήσεως, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Προσήλθαν όλοι οι ιερείς και μοναχοί της Μητροπόλεως, όπως και πλήθος κόσμου. Στο τέλος του Εσπερινού, που με κατάνυξη και υποδειγματική ευλάβεια εψάλη από τους καλλίφωνους ιεροψάλτες, ο Σεβασμιώτατος γονυκλινής και εμφανώς συγκινημένος διάβασε τη συγχωρητική ευχή προς όλο το εκκλησίασμα, ευχόμενος σε όλους καλό πνευματικό αγώνα στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Καθηγούμενος π. Νικάνωρ ήταν ο ομιλητής της συνάξεως και ανέπτυξε το θέμα της νηστείας, την αξία και τη σπουδαιότητά της, τον ρόλο της στην πνευματική μας πορεία.

Στο τέλος όλοι οι πιστοί πέρασαν μπροστά από τον Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο για να ασπαστούν τον Τίμιο Σταυρό, να πάρουν την ευχή του Δεσπότη τους και να ζητήσουν τη συγγνώμη του. Είχαν ακόμη την ευλογία να προσκυνήσουν τεμάχιο λειψάνου της εορταζομένης αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, που κόμισε ο π. Νικάνωρ πριν την έναρξη του Κατανυκτικού Εσπερινού.

Η αθρόα προσέλευση του κόσμου, πραγματικά εντυπωσιακή και ελπιδοφόρα, δείχνει την πνευματική στάθμη του ευλογημένου λαού αυτής της επαρχίας και το έργο που με αφάνεια και αποτελεσματικότητα επιτελεί ο Ποιμενάρχης της.

Στον Σεβασμιώτατο κ. Αθανάσιο, άξιο διάδοχο αγίων Ιεραρχών, ευχόμαστε να συνεχίζει αόκνως τη θεάρεστη Ποιμαντορία του. Ο Θεός να ευλογεί τους κόπους του και το ποίμνιό του. Καλή Σαρακοστή σε όλους, με ζήλο και διάθεση νηστείας, με αγάπη για τις ιερές Ακολουθίες!

Ακούστε την ομιλία

Φωτογραφικό υλικό