Εσπερινός Αγ. Νικολάου παλαιού Σπαρμού 5/12/2023

Τελέσθηκε σήμερα 5/12/2023 ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Παλαιού Σπαρμού, το οποίο είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, προσήλθαν οι κάτοικοι του χωριού Σπαρμός, αλλά και προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσώνας. Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ελασσώνας κ. Νικόλαος Γάτσας, ο οποίος άγει και τα ονομαστήριά του. Χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ και έψαλε χορός των Πατέρων της Μονής, πλαισιούμενος από λαϊκούς ιεροψάλτες. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νεόφυτος, Ιερομόναχος της Μονής, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα το χάρισμα της πραότητας του αγίου Νικολάου. Στο τέλος του Εσπερινού κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν εν πομπή στην είσοδο της αυλής του Ιερού Παρεκκλησίου, όπου και τελέσθηκε ο Αγιασμός των Εγκαινίων του νεόδμητου κωδωνοστασίου.

Ο άγιος Καθηγούμενος, μιλώντας για το γεγονός, ανέφερε στους συγκεντρωμένους:

«Όταν σε έναν τόπο τα χωράφια είναι γεμάτα πέτρες, οι άνθρωποι στενοχωριούνται, γιατί ο τόπος είναι άγονος.

Αλλά αυτές τις πέτρες, που για τους πολλούς είναι άχρηστες, οι αρχαίοι μας πρόγονοι τις έκαναν αγάλματα, βωμούς, Παρθενώνες, μνημεία που στέκονται αγέρωχα έως σήμερα.

Τις πέτρες αυτές πήραν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες και έχτισαν τα περίφημα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αλλά και το σύμβολο της Ρωμιοσύνης, την Αγια-Σοφιά, η οποία στέκει επιβλητική εδώ και 1500 χρόνια στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

Τις πέτρες αυτές πήραμε εμείς οι Χριστιανοί και τις κάναμε εκκλησίες και καμπαναριά, όπως αυτό το περίτεχνο καμπαναριό που σήμερα εγκαινιάζουμε. Και κάθε φορά που θα χτυπούν οι καμπάνες, οι Χριστιανοί θα στέλνουν θερμή προσευχή και θα δοξάζουν τον Θεό.

Ο άγιος Νικόλαος να ευλογεί όλους τους κατοίκους του Σπαρμού, όπως και όλους τους προσκυνητές σ’ αυτό το εκκλησάκι. Τέτοια έργα να γίνονται πάντοτε, για να δοξάζεται ο Θεός και να χαίρεται ο λαός του Θεού!».

Τέλος ο Καθηγούμενος ευχαρίστησε όλους τους δωρητές, που συνέβαλαν στην ανέγερση αυτού του μεγάλου και εμβληματικού έργου για τον Παλαιό Σπαρμό, που θα αποτελεί από τώρα και στο εξής σύμβολο του χωριού.

Ο άγιος Νικόλαος να ευλογεί όλους μας! Χρόνια πολλά!